Cremeren zonder kist

Cremeren zonder kist is volgens de Wet op de lijkbezorging toegestaan. Het merendeel van de nabestaanden kiest niet voor cremeren zonder kist. Op de dag van de crematie is vaak de lijkstijfheid, welke optreedt in de eerste dagen na het overlijden, verdwenen. Naast het feit dat sommige crematoria het cremeren zonder kist niet accepteren is een slap lichaam vrijwel niet in de crematieoven te schuiven. Informeer daarom altijd vooraf bij het crematorium of u het cremeren zonder kist daar kan laten plaatsvinden.

Ondanks dat het bij de wet niet verplicht is dat een lichaam met kist de crematieoven in moet, zijn er wel regels. Het lichaam moet omhult zijn door een lijkwade of een biologisch afbreekbare lijkhoes. Dit heeft als reden dat de overledene hygiënisch naar de crematieoven vervoerd moet worden. Het lichaam kan verplaatst worden op een draagplank of een lijkbaar.

As na crematie ophalen mag pas na de wettelijke bewaartermijn van 30 dagen. Dit is ook vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging.

U kunt de as thuis bewaren in een goedkope urn uit onze webshop. Een standaard urn waar u de gehele hoeveelheid as in kunt bewaren kost bij ons nog geen € 200,-.